In this quiz you will have 10 questions. You can answer the questions correctly only if you read newspapers daily. It is important for the preparation of bank exams as well as other government exams.

1.The reason behind the resignation of CIA director David Petraeus is
(a)illness (b)abusive speech against the president (c)alleged extramarital affair (d)corruption charge

2.Who recently described himself as a “Dengue Mosquito”?
(a)Bal Thackeray (b)Anna Hazare (c)Arvind Kejriwal (d)Digvijay Singh

3.Citigroup is going to pay __ to the former CEO Vikram Pandit.
(a)$1 million (b)$3 million (c)$5 million (d)$15 million

 4.What is the name of the Anna Hazare’s team?
(a)India Against Congress (b)India Against Corruption, (c)Indians For Freedom (d)Indian National Association for Lokpal

5.The VVIP helicopters for Indian Army were bought from?
(a)USA (b)Russia (c)Italy (d)Israel

6.How many member(s) does the CAG have now?
(a)1 (b)3 (c)10 (d)multi-members

7.The name of the tablet computer that released by President Pranab Mukherjee is?
(a)Aadarsh (b)Aakash (c)Aakash-2 (d)Galaxy

8.Shanti Gandhi who has recently elected to a state assembly in the United States is?
(a)Great-grandson of Mahatma Gandhi (b)Grandson of Mahatma Gandhi (c)Grandson of Subash Chandra Bose (d)Cousin of Rahul Gandhi

9.Which Chief Minister recently visited Pakistan?
(a)J.Jayalalithaa (b)Akhilesh Yadav (c)Nitish Kumar (d)Narendra Modi

10.Who won the WISE prize (aka Nobel Prize for Education) 2012?
(a)Madhav Chavan (b)Madhavan Nair (c)APJ Abdul Kalam (d) Anil Kakodkar


MODEL PAPERS - 2



1.Which nation along with India released the stamps to mark the 20 years of tie between the two nations?
(a)Pakistan (b)Srilanka (c)Israel (d)Iraq

2.Who is the current Prime Minister of SriLanka?
(a)Mahinda Rajapakse (b)Basil Rajabakshe (c)D. M. Jeyaratne (d)Ranil Wickremasinghe

3.Which PM is visiting India now?
(a)Enda Kenny (Ireland) (b)Najib Razak (Malaysia) (c)Angela Merkel (d)Hamid Karzai (Afghanistan)

4. Which PM visited India last week?
(a)Benjamin Netanyahu(Israel) (b)Stephen Harper (Canada) (c)Boyko Borisov (Bulgaria) (d)Sam Hinds (Guyana)

5. Reserve Bank of South Africa released the new currency notes with the face of ____
(a)Barack Obama (b)Nelson Mandela (c)Mahatma Gandhi (d)Hansie Cronje

6. Australian PM Julia Gillard has demanded Pakistan to investigate the brutal ____ in Karachi. (a)killing of 21000 Australian sheeps
(b)killing of 2 Australian Citizens
(c)attack on Australian Embassy
(d)attack on 12 Indian sailors

7.The name of the ship that ran aground off the shore of Marina beach during the Nilam Storm is (a)INS Ganga (b)INS Godavari (c)INS Gomati (d)MV Pratibha Cauvery

8. The only Indo-American to go to the US house of representatives this time is ____
(a)Manan Trivedi (b)Dr. Ami Bera (c)Jack Uppal (d)Upendra Chivukula

9. Sachin Tendulkar is the ___ st/nd/th Indian to receive the Order of Australia award.

10. The name of the cricket series between India and England in India is
(a) Anthony De Mello Trophy (b)Mansoor Ali Khan Pataudi Trophy  (c)Border – Gavaskar Trophy  (d)TVS Sundaram Trophy

MODEL PAPERS - 3




1. Name the Co-operative institution which bagged ‘Coffey International Award 2011’ for providing unique mobile service empowering the farmers through timely information delivery:
(a) IFFCO Kissan Sanchar Ltd
(b) Krishak Bharati Cooperative Limited (KRIBHCO)
(c) MILMA
(d) None of these
Ans. IFFCO Kissan Sanchar Ltd

2. Who is considered to be the father of Co- operative movement in India?
(a) Robert Owen
(b) Frederic Nicholson
(c) Edward Law
(d) Dupernix
Ans. Frederic Nicholson

3. The Planning and co- ordination function of Co- operative education is conducted by:
(a) NCCF
(b) NCCT
(c) NCUI
(d) None of these
Ans. NCCT

4. One Hundred and Eleventh Constitution Amendment Bill is notable because:
(a) Which made right to property
(b) Which made right to freedom of religion
(c) Which made right to form cooperative societies as a fundamental right
(d) None of these
Ans. Which made right to form cooperative societies as a fundamental right

5. National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED), a farmer’s co-operative was established in:
(a) 1990
(b) 1960
(c) 1979
(d) 1958
Ans. 1958

6. The first diary co-operative society formed was:
(a) Kaira
(b) Anand
(c) Gujarat
(d) Katra
Ans. Katra

7. The book “Co- operative Movement in India” written by:
(a) C.R Fay
(b) E.M Hough
(c) G.D.H Cole
(d) S.S Puri
Ans. E.M Hough

8. Which Committee recommended the formation of State Bank of India?
(a) National Commission of Agriculture
(b) All India Rural Credit Survey Committee
(c) Gorwala Committee
(d) Maclagan Committee
Ans. All India Rural Credit Survey Committee

9. NCCF stands for:
(a) National Co operative Consumer Federation
(b) National Consumer Co operative Forum
(c) National Co operative Federation
(d) None of these
Ans. National Co operative Consumer Federation

10. The largest milk producing nation in 2010-11 was:
(a) India
(b) Japan
(c) Denmark
(d) Ireland
Ans. India

11. The direct agriculture loan from the governement is called:
(a) Mortage
(b) Taccavi
(c) Non credit
(d) None of these
Ans. Taccavi

12. The new generation Co operative bank which has won the “Frontiers in Co operative banking Award, 2011” for best technological innovations including Advanced Data Centre, IBM Server Technology, Mobile Banking etc.
(a) Hindustan Co operative Bank Ltd (HCBL)
(b) Kerala State Co operative Bank (KSCB)
(c) Saraswat Co operative Bank (SCB)
(d) None of these
Ans. Hindustan Co operative Bank Ltd (HCBL)

13. AMUL stands for:
(a) Anand Milk Marketing Union Ltd
(b) Anand Milk Union Ltd
(c) Amul Milk Market Society
(d) None of these
Ans. Anand Milk Union Ltd

14. The National Agricultural Credit Stabilisation Fund has to be constituted by:
(a) RBI
(b) SBI
(c) NABARD
(d) None of these
Ans. RBI

15. Name of the first Co operative Housing Society established at Mumbai in 1905:
(a) Hindustan Co operative Housing Society
(b) Maharashtra Housing Co operative Society
(c) Saraswat Housing Co operative Society
(d) None of these
Ans. Saraswat Housing Co operative Society

16. The training institute sponsored by NABARD is:
(a) NCCT
(b) VAMNICOM
(c) BIRD
(d) None of these
Ans. BIRD

17. Headquarters of Indian Farmers Fertilizer Co operative (IFFCO) is at:
(a) Kalol
(b) Kandla
(c) Gujarat
(d) New Delhi
Ans. New Delhi

18. HUDCO associated with:
(a) Horticulture
(b) Housing
(c) Textiles
(d) None of these
Ans. Housing

19. Who was the first president of National Diary Development Board (NDDB)?
(a) Varghese Kurien
(b) Amrutha Patel
(c) M.S Swaminathan
(d) None of these
Ans. Varghese Kurien

20. The National Level institution for co operative marketing is:
(a) NCCT
(b) NCUI
(c) NCCF
(d) NAFED
Ans. NAFED

21. Central Minister for Agriculture and Co operation at present is:
(a) A.K Antony
(b) Sharad Pawar
(c) Pranab Mukherjee
(d) None of these
Ans. Sharad Pawar

22. CRAFICARD was headed by:
(a) Gorwala
(b) Mclagan
(c) B. Sivaraman
(d) None of these
Ans. B. Sivaraman

3 comments

  1. Anonymous // 11 November 2013 03:10  

    need more questions

  2. Anonymous // 11 November 2013 03:11  

    current affairs question pls...

  3. Anonymous // 11 November 2013 03:12  

    technical questions

http://www.babylon.com/welcome/index.html?affID=129750